ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιές είναι οι συνήθεις εργασίες συντήρησης ενός πιάνου;

Η συνηθέστερη εργασία συντήρησης είναι το χόρδισμα (tuning). Επίσης, άλλες εργασίες που απαιτούνται από καιρού εις καιρόν, είναι η ρύθμιση του μηχανισμού (regulation), η ρύθμιση της χροιάς του ήχου (voicing), η επισκευή ή αντικατάσταση τμημάτων του μηχανισμού, η ολική ανακατασκευή του καθώς και ο εσωτερικός καθαρισμός και η εξωτερική περιποίηση του επίπλου.

Τι είναι το χόρδισμα του πιάνου;

Το χόρδισμα είναι η διαδικασία ρύθμισης του τανυσμού (τεντώματος) των χορδών ώστε αυτές να παράγουν τις επιθυμητές συχνότητες που απαιτεί η Μουσική. Είναι απαραίτητο για να ακουστεί σωστά ο ήχος και για να επικοινωνεί το πιάνο με τα υπόλοιπα μουσικά όργανα σε κοινή τονικότητα (συνήθως στο  Α 440Hz).

Κάθε πότε χορδίζεται το πιάνο;

Ο βασικός λόγος που ξεχορδίζεται το πιάνο είναι οι συστολές-διαστολές οι οποίες προκαλούνται από τις μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας και επηρεάζουν τα υλικά του (ξύλα, μέταλλα, τσόχες). Είναι απαραίτητο, λοιπόν, το πιάνο να χορδίζεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ανταπεξέλθει στις αναπόφευκτες μεταβολές. Πιάνα ειδικών χρήσεων (συναυλιών, ηχογραφήσεων κλπ) χορδίζονται σε πιο τακτική βάση και σύμφωνα με τις ανάγκες χρήσης.

Υπάρχει κατάλληλη εποχή για το χόρδισμα του πιάνου;

Γενικά όχι. Ωστόσο αποφεύγουμε τις πολύ ξηρές ημέρες του καλοκαιριού όπου η υγρασία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (και ανάλογα με τον τόπο που βρίσκεται το πιάνο). Ειδικά για τα πιάνα μαθητών μουσικής, προτιμητέα εποχή χορδίσματος είναι η έναρξη της διδακτικής σεζόν.

Τι είναι η ρύθμιση του μηχανισμού (regulation);

Ο μηχανισμός του πιάνου είναι ένα πολύπλοκο μηχανικό σύστημα με περισσότερα από πέντε χιλιάδες ανταλλακτικά.  Η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ τους είναι το regulation και στόχο έχει την ομοιογενή λειτουργία του πιάνου όπως αυτή καθορίζεται με ακρίβεια χιλιοστού από τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής.

Τι είναι η ρύθμιση της χροιάς του ήχου (voicing);

Το κύριο ηχογόνο σώμα του πιάνου είναι τα σφυράκια του μηχανισμού. Με το πέρασμα του χρόνου και τη χρήση μεταβάλλονται, αλλάζει το σχήμα και η πυκνότητά τους με συνέπεια να αλλάξει ο ήχος του οργάνου. Με το voicing επιτυγχάνουμε την επαναφορά του ήχου στο επιθυμητό. Επίσης, ένας άλλος λόγος που ρυθμίζουμε τη χροιά, όταν αυτό ζητηθεί, είναι για να καλύψουμε τις ιδιαίτερες μουσικές ανάγκες του πιανίστα.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην τοποθέτηση του πιάνου στο χώρο;

Το πιάνο είναι ευμετάβλητο στις αλλαγές του καιρού. Κατά προτίμηση, το τοποθετούμε σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από απευθείας ηλιακή ακτινοβολία, όχι δίπλα από εστίες θέρμανσης και ρεύματα αέρος. Η ιδανική σχετική υγρασία (RH) του χώρου είναι καλό να κυμαίνεται μεταξύ 40% και 70%.

Πώς φροντίζω το πιάνο μου;

Για να προστατέψετε τις τσόχες και τα κασμίρια του μηχανισμού τοποθετήστε σκοροκτόνο στο εσωτερικό του πιάνου (προτιμήστε λεβάντα), διατηρήστε το πιάνο καθαρό, πλένετε τα χέρια σας πριν παίξετε, μην τοποθετείτε ποτήρια, βάζα κλπ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα στο εσωτερικό του πιάνου. Τέλος, επικοινωνήστε μαζί μου για οποιοδήποτε σχετικό θέμα σας απασχολεί.